הקלות הבלתי נסבלת של הפְּרוֹמפְּט:
אמנות ובינה מלאכותית | אירית שטרנברג וד"ר ליאור זלמנסון
יום רביעי | 24.1.24 | 20:30 | כרטיס: 50 ש"ח
להרשמה לחצו כאן
לפני מספר חודשים היה אמור להתקיים בבית מיכל ערב על תמונות תוצרי בינה מלאכותית (בוטל עקב מבצע 'מגן וחץ'). מאז זרמו ביטים רבים במרשתת, ותמונות מג'ונדרות על ידי תוכנות בינה מלאכותית מציפות את המרחב הוירטואלי ומאיימות להטביע את כולנו בחומר ויזואלי: עד לכתיבת שורות אלו, נוצרו בשנה האחרונה יותר דימויים מאשר סך כל הדימויים שנוצרו מאז שהומצא הצילום. כמויות בלתי נתפסות של תמונות.
גם אופן היצירה עבר שינוי רדיקלי. לרוצים להשתמש ב- AI, מה שנדרש למימוש החזון האמנותי הוא היכולת לנסח אותו באופן מילולי, כהוראה טקסטואלית (פרומפט) למערכת שפועלת ומגיבה מתוך מאגר עצום עד בלי די אך עדיין מוגבל בהיקפו (גם אם הולך ומתרחב ככל שמשתמשים בו יותר).
הגדיר זאת באופן תמציתי המאייר יניב שמעוני, כשכתב לאחרונה על אחד הפרויקטים שיצר: "לא ציירתי את זה אבל חשבתי את זה." תפיסה זו יכולה להיקרא כפרפרזה על מילותיו של מרסל דושאן, שכתב על החפץ השימושי שהפך לאוביקט אמנותי שערורייתי 100 שנים קודם לכן: "אין זה משנה אם הוא יצר את המזרקה במו ידיו… הוא יצר עבורה מחשבה חדשה" – ובכך הפך את המשתנה למזרקה, ואת עולם האמנות על פיו.
לאמנות איפוא יש את היכולת לזרוע את הרעיונות, להקדים את הטכנולוגיה, להצביע על יכולותיה וגם לבקר את מגבלותיה והסכנות שבה.
מה עוד צופן עולם האמנות לעתיד ההבנה והשימוש שלנו בדימויים? איך מגיבים ומשתמשים אמנים היום בכלי החזק הזה שמתחדש בקצב מסחרר? ואיך בכלל הגענו עד כאן?
אירית שטרנברג וד"ר ליאור זלמנסון ישוחחו על אמנות ובינה מלאכותית, יציגו דוגמאות מהעבר מההווה, וינסו להשיב על שאלות אלו ואחרות.
אירית שטרנברג היא אמנית וחוקרת עצמאית. בוגרת תואר שני ממכון כהן באוניברסיטת ת"א אשר עבודת התזה שכתבה עסקה בביקורת פמיניסטית של בינה מלאכותית. עוסקת בקשר שבין שדה האמנות לטכנולוגיות חדשות, ובשאלת היצירתיות של הבינה המלאכותית: האם היא כלי להגברת פרודוקטיביות באמצעות חיקוי בלבד, או טכנולוגיה שיכולה לחשוף ולהדגיש את התהליכים האנושיים, הייחודיים והאותנטיים שעומדים בלב תהליך היצירה האמנותית.
יוצרת-שותפה ב-'סף', קולקטיב חשיבה ופעולה בנושאי תרבות וחברה וב-'בערפל', קולקטיב אמניות ופודקאסט.
ד”ר ליאור זלמנסון הוא חוקר, אמן דיגיטלי, אוצר ותסריטאי, שעוסק בחברת המידע ומערכות היחסים בין האנושי ללא אנושי בעבודותיו. מרצה בכיר באוניברסיטת תל אביב ויזם פסטיבל פרינט סקרין לאמנות דיגיטלית; עבודותיו לקולנוע הוצגו בין היתר בפסטיבל טרייבקה ופסטיבל קאן. התארח בבית מיכל לפני שנתיים עם ספרו 'יש לנו דרכים לגרום לך ליהנות' (הוצ' מקום לשירה, 2021).
כרטיס: 50 ש"ח | מומלץ להירשם מראש, מספר המקומות מוגבל